„χορδή“ του Halla Steinunn Stefánsdóttir

0
„χορδή“ του Halla Steinunn Stefánsdóttir

Τι θα γινόταν αν η δημιουργική σχέση μεταξύ συνθετών και ερμηνευτών ήταν πιο αμφίδρομη; Για το τελευταίο της άλμπουμ, σειράΙσλανδός ερμηνευτής-συνθέτης Halla Steinunn Stefánsdóttir ξεκίνησε να ξανασκεφτεί τους παραδοσιακούς τρόπους με τους οποίους συνεργάζεται ο καλλιτέχνης.

Συνεργασία με μια ομάδα μακροπρόθεσμων δημιουργικών συνεργατών (Halla Lovísa Loftsdóttir, David Brynjar Franzson, Luong Hue Trinh, Κεντ Όλοφσονκαι Μίρζαμ Τάλι), η Halla Steinunn όχι μόνο παρήγγειλε ένα νέο έργο βιολιού σε κάθε συνθέτη, αλλά δημιούργησε επίσης γραφικά για να ερμηνεύσουν οι συνθέτες. Βασιζόμενη στη σύνδεσή της με τον φυσικό κόσμο, η Halla Steinunn επέτρεψε στο θυελλώδες αεράκι στις σουηδικές ακτές του στενού Öresund να διαμορφώσει το σχέδιο κάθε παρτιτούρας. βούτηξε τις χορδές του εντέρου με κόκκινο μελάνι και μετά άφησε τις μελανωμένες χορδές να πετάξουν ελεύθερα στον άνεμο σε ένα κομμάτι χαρτί.

Η ερμηνεία του ίδιου του Halla Steinunn για μία από αυτές τις γραφικές παρτιτούρες εντερικών εγχόρδων συνδυάζει ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις πεδίου από βιολί σκορδατούρα, αιολικό βιολί, εντερικά έγχορδα και skin drum. Το αποτέλεσμα, όπως τεκμηριώνεται στο παρακάτω βίντεο, είναι ένα οργανικό ηχητικό τοπίο από αρμονικές γόβες, ραγάδες υφής και το ηχηρό σφύριγμα του ανέμου μέσα από το σώμα του βιολιού.

Halla Steinunn Stefánsdóttir--Φωτογραφία από τον Jason Lock

Halla Steinunn Stefánsdóttir–Φωτογραφία Jason Lock

Δείτε τι είχε να πει η Halla για την ιδέα του έργου και τη μοναδική της ανάγνωση της παρτιτούρας γραφικών:

Η σειρά γραφικών παρτιτούρων «Strengur» προέκυψε από την πρακτική μου στον ιστότοπο και αποτελεί μέρος ενός μακροχρόνιου έργου που σχετίζεται με την αιολική ενέργεια. Αυτό απηχεί την προσέγγιση των μουσικών και των καλλιτεχνών ήχου, συμπεριλαμβανομένων των Pauline Oliveros, Akio Suzuki και The Landscape Quartet, των οποίων το έργο αγαπώ, και οι οποίοι έχουν εξερευνήσει τη σύνδεσή μας με το περιβάλλον μέσω ηχητικού συντονισμού.

Για το κομμάτι βίντεο strengur, αποφάσισα να καλέσω ξανά τον άνεμο, παρουσιάζοντας τον άνεμο στις πολλές μορφές του και τη σχέση του με διάφορες οντότητες, συμπεριλαμβανομένης μιας παράστασης αιολικού βιολιού. Η ηχογράφηση είναι ραμμένη από αυτό το πρωτότυπο υλικό, με ίσιες ζωντανές εκτελέσεις της γραφικής παρτιτούρας σε βιολί σκορδατούρα (του οποίου το κούρδισμα προήλθε από την αιολική ηχογράφηση), εντερικές χορδές (που δημιούργησαν την παρτιτούρα) και ένα δερμάτινο τύμπανο.

σειρά κυκλοφορεί στις 26 Αυγούστου 2022 στην Carrier Records και μπορείτε προπαραγγείλετε το άλμπουμ στο Bandcamp.

Σχετικά με το Halla Steinunn Stefánsdóttir

Η ερμηνεύτρια, συνθέτης και επιμελήτρια Halla Steinunn Stefánsdóttir είναι μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της Ισλανδίας στην πρώιμη και σύγχρονη μουσική σκηνή. Οδηγείται από μια οικοσυστημική οπτική για τη δημιουργία, έτοιμη να εξερευνήσει περαιτέρω τις πολλές διαμεσολαβημένες σχέσεις της μουσικής και είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του Nordic Affect από την έναρξή του το 2005.

Το παίξιμο του Halla εμφανίζεται σε άλμπουμ των ετικετών Sono Luminus, Brilliant Classics, Bad Taste Records, Musmap, Tally και Carrier Records. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, μουσικός δωματίου και ορχηστρική αυτοσχεδιάστρια σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έκανε δύο περιοδείες στις ΗΠΑ με τους Nordic Affect. Η συνθετική απόδοση του Halla εκτείνεται από ηλεκτροακουστικές συνθέσεις έως εγκαταστάσεις ήχου και πολυμέσων. Με πτυχία από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Δανίας και τη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, κατέχει τώρα διδακτορική θέση στην καλλιτεχνική έρευνα στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας. Η Χάλλα παίζει ένα βιολί του Ντέιβιντ Χοπφ από το 1780 περίπου σε μπαρόκ στήσιμο από τον Μάτι Μπέσελινγκ.

I CARE IF YOU LISTEN είναι ένα συντακτικά ανεξάρτητο πρόγραμμα του American Composers Forum, που χρηματοδοτείται από γενναιόδωρους χορηγούς και θεσμική υποστήριξη. Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του συγγραφέα και ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της ICIYL ή της ACF.

Ένα δώρο στο ACF βοηθά στην υποστήριξη του έργου του ICIYL. Για περισσότερα σχετικά με το ACF, επισκεφθείτε το Ενότητα «Στο ACF». ή composersforum.org.

Schreibe einen Kommentar