Matt Walker για τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών του Alpho

0

Εύρεση Έμπνευσης

Όλοι έχουν μια ιστορία COVID και Ματ Γουόκερ δεν αποτελεί εξαίρεση. Με ένα επιβεβλημένο διάλειμμα από τις βαριές μουσικές του απαιτήσεις και εν μέσω προσωπικών αναταραχών, ο Matt βρέθηκε να τραβιέται σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Αυτό που ήταν απελευθερωτικό παρά περιοριστικό. Επέτρεψε στον εαυτό του να χαθεί στη μουσική, αφήνοντας πίσω του λέξεις, βυθισμένος στην ενορχήστρωση και σε όλες τις απελευθερωτικές της δυνατότητες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το νέο του instrumental άλμπουμ „Ηνωμένες Πολιτείες του Alpho“ κυκλοφόρησε στις 6 Ιουνίου Stovepipe Records (Η ίδια η ετικέτα του Matt).

Αυτό το ταξίδι τον οδήγησε να ελίσσεται μέσα από μουσικές επιρροές στις δικές του ανακαλύψεις:

«…Βασίστηκα σε διάφορες επιρροές, από τον Άλμπερτ Άιλερ μέχρι τον Μπιλ Έβανς. Από τον Αϊτινοαμερικανό κιθαρίστα και συνθέτη Frantz Casseus μέχρι τον Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou, τον πιανίστα από την Αιθιοπία. Τα πράγματά της μου τράβηξαν το μυαλό… ούτως ή άλλως, ανακάλυψα έναν νέο ήχο και μια πρόθεση στο δικό μου παιχνίδι κιθάρας…»

Κάθε μια από τις σκόπιμες επιλογές του Matt γύρω από το άλμπουμ προσθέτει ένα στρώμα στο τελικό προϊόν. Διαθέτει μόνο το Κιθάρα Kay και το μπάσο απλοποιεί και εμπλουτίζει αμέσως τον ήχο. Η απογύμνωση των συνθέσεων σε καθαρή μελωδία, η απλή υπαινιγμός των συγχορδιών προσθέτει στη μαγεία που προκύπτει. Ομοίως, ηχογραφώντας το ζωντανά στο κοινόχρηστο σπίτι που μένει, με τον τίτλο του άλμπουμ να εμπνέεται σαφώς από το «Alpho» όπως ονομάζεται το σπίτι, για να μην αναφέρουμε την επιρροή του στην προσωπική του ανάπτυξη. Ο Matt εξηγεί:

«Πάντα φανταζόμουν ότι η τοποθεσία ηχογράφησης του άλμπουμ ήταν ο Alpho γιατί εκεί βρήκα μέρος του εαυτού μου».

Μπορεί επίσης να είναι ένα παιχνίδι με αυτό το άλλο ΗΠΑ ακρωνύμιο…που σε αντίθεση με τον Alpho είναι επί του παρόντος οτιδήποτε ΑΛΛΑ ενωμένο. Κυρίως όμως, ο Matt λέει… του αρέσει απλώς η λέξη ‚Alpho‘.(1)

Ο μινιμαλισμός δεν είναι μια βρώμικη λέξη…

Η απόφαση να κάνει την κιθάρα Kay τον ήρωα του άλμπουμ του είναι παρόμοια, μια συνειδητή επιλογή, ο Matt εξηγεί πώς βρήκε την κιθάρα του το 1960 στη Ρώμη, δοκιμάζει με τον ήχο αμέσως μετά την αφαίρεση του λαιμού για το ταξίδι της στην Αυστραλία και την εξερεύνηση τον τόνο και τις ασαφείς άκρες που μπορούσε να αποσπάσει από αυτό, καθώς και όλα τα ενδιάμεσα. Ο ‚η πιο τρελή κιθάρα που είχα ποτέ», λέει, δανειζόμενος από Χαμένος Ράγκαςη εκτενής λίστα με τα πρωτότυπα επίθετα του συμπαίκτη Shane Reilly (1).

Οπλισμένος λοιπόν με μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι ήθελε να πετύχει, ο Ματ στρατολόγησε τον Μπεν Φραντς (2), με τον οποίο είχε πρόσφατα συνεργαστεί. Ο Ben εμφανίστηκε δεόντως στον Alpho, με το μπάσο στο χέρι, όπως και ο Phil Gionfriddo, φέρνοντας την κινητή μονάδα ηχογράφησης του. Ο Ματ και ο Μπεν άρχισαν να παίζουν και ο Φιλ πέτυχε ρεκόρ. Υπάρχουν πολλά να ειπωθούν για την αποτύπωση της ωμής απόδοσης ενός τραγουδιού με τέτοια απλότητα. Αναπόφευκτα έχει μια ουσία που διαφορετικά μπορεί να αποδυναμωθεί με επαναλαμβανόμενες λήψεις ή να κυριαρχήσει η ζωή από αυτήν.

Κανένα τέτοιο πότισμα για Ηνωμένες Πολιτείες του Alpho που, ακόμα ανακαλύπτω, είναι φρέσκο ​​σε κάθε ακρόαση, αποκαλύπτοντας πολλά κρυμμένα στρώματα.

Το άλμπουμ..

Υπάρχουν επτά κομμάτια στο άλμπουμ, το καθένα αποπνέει ξεχωριστούς ήχους από την κιθάρα Kay, τέλεια ισορροπημένο με το κοντραμπάσο του Ben. Περιστασιακά (στο πνεύμα της ζωντανής ηχογράφησης) η περίεργη συζήτηση στο παρασκήνιο αναδύεται πίσω από τη μουσική. Ενώ τα επτά μπορεί να μην φαίνονται πολλά, ειδικά για ένα CD αυτές τις μέρες, είναι ένας τέλειος αριθμός για βινύλιο. Και είναι επτά τραγούδια με ΠΟΛΛΗ μουσική μέσα. Και ναι, βάζω νωρίς το βύσμα για βινύλιο. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ακρόαση αυτού θα ήταν κάτι άλλο παρά ενισχυμένο από βινύλιο. Το σημαντικό είναι ωστόσο να επιλέξετε να… ΑΚΟΥΣΤΕ και να χάσετε τον εαυτό σας σε μερικά πραγματικά καλά πράγματα.

Εξακολουθώ να απορροφώ τις διάφορες αποχρώσεις αυτού του άλμπουμ, τους διαφορετικούς τόνους και τις μελωδίες των τραγουδιών, αλλά τα σημερινά αγαπημένα μου είναι…

Κλειδί του Κέι ανοίγει το άλμπουμ με μια απαλή και αργή εισαγωγή που χτίζεται με έναν υπαινιγμό λατινικής επιρροής, ή είναι χαβανέζικο;…εξαρτάται από το πότε ακούω, αλλά σε κάθε περίπτωση επιτρέπει στον Kay να λάμψει.

Αόρατο κοτόπουλο είναι ένα πολύ σύντομο (μόλις στο 1:49) διάλειμμα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μισού του άλμπουμ. Αποτυπώνει τη ασάφεια για την οποία είναι ικανός ο Kay, και, για μένα, προσφέρεται για επέκταση και αναπαραγωγή σε ένα ζωντανό σετ. Χμμ, θα δούμε…

Απογευματινά δωμάτια είναι όπως το έθεσε ο Ματ, „ένας φόρος τιμής στην ομορφιά ενός απογευματινού δωματίου“(1). Είναι εξαιρετικά ωραίο να ακούς. Βρίσκω την εκτίμησή μου για αυτό μεγαλώνει, απολαμβάνοντας πόσο διαφορετικό μπορεί να ακούγεται ανάλογα με τη δική μου διάθεση. Αυτή είναι η ομορφιά ενός ορχηστρικού κομματιού… μπορεί να παρουσιάζει διακυμάνσεις για τον ακροατή χωρίς το βάρος των λέξεων να περιορίζει το εύρος του.

Λέω «τρέχοντα αγαπημένα» γιατί αλλάζουν τακτικά και τα υπόλοιπα τραγούδια Casa, Lucerne Legend, History of History και όσο πιο κοντά Η ζωή στην αντίστροφη είναι εξίσου πλούσιοι. Θρύλος της Λουκέρνης Προς το παρόν φαντάζομαι ως ένα. απίθανο γουέστερν, μια τραγική ιστορία αγάπης, με μια όμορφη αρχή που κορυφώνεται σε έναν καβγά στο σαλούν μπαρ – δεν ξέρω γιατί – εκεί με πήγε η μουσική, εντάξει; (Ανυπομονώ μέχρι να το διαβάσει ο Ματ και μετά να μου εξηγήσει πόσο μακριά είμαι!)

Matt Walker, Guitar Whisperer

Τι γίνεται με τον Ματ;

Εάν δεν έχετε ακούσει για τον Matt Walker πριν από αυτό… πρέπει να το διορθώσετε αμέσως! Προς το παρόν, όμως, εδώ είναι η ανακεφαλαιωτική έκδοση του αναγνώστη…

Ο Ματ είναι ένας από τους πιο σεβαστούς μουσικούς στην αυστραλιανή σκηνή. Η δουλειά του ως τραγουδοποιός, κιθαρίστας, παραγωγός και συνθέτης αναφέρεται σε πολλά άλμπουμ, ταινίες και ντοκιμαντέρ. Μεταξύ των συνομηλίκων του απολαμβάνει την ιδιότητα ενός αληθινού θρύλου λατρείας.

Έχει περιοδεύσει με ανθρώπους όπως οι Bob Dylan, Patti Smith, Jon Spencer Blues Explosion, Dirty Three, Nick Cave, Tony Joe White, Cat Power, The Black Keys και Joe Cocker. Ο Matt έχει επίσης γράψει, ηχογραφήσει και εμφανιστεί με μια σειρά από εξαιρετικούς καλλιτέχνες, όπως οι Mick Harvey, Archie Roach, Tex Perkins, Black Cab, Kim Salmon, Vika & Linda, Broderick Smith, Henry Wagons και… η λίστα συνεχίζεται.

Προσθέστε σε αυτό μερικά ΑΡΙΑ υποψηφιότητες και ένα βραβείο στο όνομά του, χάρη σε δύο από τα άλμπουμ του με συχνό συνεργάτη τον Ash Davies. Παίρνετε την εικόνα.

Ματ μέτωπα Χαμένος Ράγκας, οι οποίοι έχουν λάβει κριτικές για τα τρία άλμπουμ τους, και το αγαπημένο μου συγκρότημα από την Αυστραλία, δεν απαγορεύει κανένα. Αφιερώστε χρόνο για να τους ακούσετε δουλειά αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Τεξ Πέρκινς είναι ένας άλλος συχνός συνεργάτης, με τις πολλές μορφές του, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού βαλτωμένου μπλουζ ντουέτου που έχει πάει αυτός και ο Ματ. Αντρας στα μαύρα δείχνει, και το Fat Rubber Band, οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν έναν νέο(ή) εαυτό με τίτλο ο πρώτος δίσκος αξίζει να το ελέγξετε.

Α, και στον ελεύθερο χρόνο του… τα τελευταία χρόνια έχει το δικό του στούντιο ηχογράφησης και δισκογραφική εταιρεία, παράγοντας άλμπουμ για μερικούς από τους πιο σπάνιους θησαυρούς της Αυστραλίας και ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Ένα τελευταίο διασκεδαστικό γεγονός για τον Matt που αγνοούσα μέχρι τώρα… είναι αριστερόχειρας. Πώς θα μπορούσα να μην το ξέρω αυτό ρωτάτε; Λοιπόν, απλώς και μόνο επειδή, παίζει κιθάρα με το δεξί χέρι, εντάσσεται σε αυτό το σπάνιο γκρουπ μουσικών όπως ο Hendrix και ο McCartney που παίζουν αντίθετα με το φυσικό τους χέρι. Όντας συνάδελφος αριστερός, μεγαλώνει κατά την εκτίμησή μου μόνο με αυτή τη γνώση, γιατί φυσικά… είμαστε αιματηρές δημιουργικές ιδιοφυΐες!

Η τελευταία λέξη

Ο Matt πραγματοποιεί την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ για το „United States of Alpho“ στις Τζορτζ Λέιν, St Kilda στις 30 Ιουλίου μαζί με μια επιλεγμένη σειρά παραστάσεων (δείτε παρακάτω). Συνεργαστείτε αν μπορείτε για να ακούσετε μερικούς υπέροχους ήχους και υποστηρίξτε έναν από τους καλύτερους ήχους της Αυστραλίας. Αν βρίσκεστε κάπου αλλού στον κόσμο…μπορείτε να ακούσετε το άλμπουμ (3) και να μάθετε περισσότερα για τον Matt μέσω των διαφόρων συνδέσμων παρακάτω. Μια τελευταία λέξη…ναι, το μαντέψατε…ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ τον καλλιτέχνη, ΑΓΟΡΑΣΤΕ τη μουσική. Απολαύστε παιδιά!

Πρόγραμμα εκδρομών

Πού μπορείτε να βρείτε τον Matt Walker:

BandCamp (Ηνωμένες Πολιτείες του Alpho αποκλειστικός)

Facebook

Ίνσταγκραμ

Spotify (επιλεγμένα έργα)

Δικτυακός τόπος

(1) ευγενική προσφορά του Tripe R «Off The Record» – Συνέντευξη του Matt Walker 2/7/22

(2) Ο Ben Franz, μεταξύ άλλων πιστώσεων είναι μέρος του Οι Waifs συγκρότημα περιοδειών και ηχογράφησης

(3) Ηνωμένες Πολιτείες του Alpho αποκλειστικό σε BandCamp ηλεκτρονικά, και επίσης διαθέσιμο στο διαδίκτυο και αποθήκευση στο Readings Bookshop (Carlton) RockSteady Records και Greville Records

Φωτογραφίες Peter Lamont

Schreibe einen Kommentar